Priprava srca na zbliževanje v ceremoniji

S plesno točko PRIPRAVA SRCA NA ZBLIŽEVANJE V CEREMONIJI se predstavljamo v Lutkovnem gledališču Maribor dne, 25.3.2019 , v okviru Javnega sklada RS za kulurne dejavnosti. Vsebina predstave podaja sporočilo, s katerim želimo vplivati tudi na širšo družbo.

Plesna točka ponazarja zbliževanje srca dečka in lisice. Lastnosti lisice smo personalizirali, ponazarja pa moč, hrepenenje po slavi in samovšečnost. Je prebrisana, zvita, hinavska, zlobna in hinavsko zapeljiva tako, kot so nekateri ljudje v naši družbi. V začetku plesa v prvi vrsti prikažemo družbo, ki je prav tako hinavska, samosvoja in omejena. Ujetost lisice se prenese na celotno družbo, ki nas zasužnji in zastrupi, čeprav smo v srcu v resnici čuteči in drugačni od okolice. Drugačnost smo prikazali z barvnimi kostumi. S ceremonijo, z obredom, ki sledi, smo želeli to omejenost družbe spremeniti v bistvo življenja nasploh in jo preoblikovati v pozitivno naravnanost. Barve nam sporočajo različne lastnosti: RDEČA – ob lisici je družba manipulativna, agresivna, prestrašena, dominantna, vzkipljiva, nestrpna in nasilna. S ceremonijo bi želeli prekletsvo ljudi spremeniti v pozitivno energijo, v strast, da postane pogumna, ljubezniva, čutna, topla, prijateljska, brez fizičnega nasilja. MODRA – ob lisici je družba toga, vraževerna, konzervativna, nezvesta, čustveno nestabilna. S ceremonijo bi želeli, da postane zvesta, zaupanja vredna, obzirna, odgovorna, mirna in predana. ZELENA – ob lisici je družba posesivna, materialistična, ljubosumna, sebična, pohlepna. S ceremonijo bi želeli, da postane družba vitalna, pripravljena na pozitivno rast, samostojna, zanesljiva, obzirna, sočutna in prijazna. VIJOLIČNA – ob lisici je družba nezrela, cinična, ravnodušna, arogantna, ranljiva. S ceremonijo bi želeli, da postane družba kreativna, iznajdljiva, nesebična, združuje modrosti in moč z občutljivostjo in ponižnostjo. ROZA – ob lisici je družba nezrela, pretirano čustvena s pomanjkanjem energije, neumna in neodgovorna. S ceremonijo bi želeli, da postane družba razumevajoča, zna vzgajati v pozitivnem duhu, oddaja toplino in upanje. ZLATA – je barva uspeha, dosežkov in smo jo potisnili v sredino plesna z namenom, da s svojo eleganco v ceremoniji pomaga prekiniti negativne lastnosti lisice in s tem negativno naravnanost družbe ter doprinesejo s svojo čarobnostjo povezavo družbe z blaginjo vsakega posameznika in s srcem, ki ga odpremo in se tako zbližamo.

Čeprav je na začetku v ozadju negativen priokus družbe in njene lisice, je v ospredju deček, ki pooseblja Malega princa. Ta ni ujet v naši družbi, je odraz brezpogojne ljubezni, obzirnosti, sočutnosti, prijaznosti, nesebičnosti in mirnosti, neodvisen od pokvarjenosti družbe. Pooseblja posameznika, ki ni odvisen od ničesar, temveč ponazori, da je bistvo človeka v globini nas samih, da se prebudimo in doprinesemo dobrobit vsakega posameznika in se ne ukvarjamo z okolico in družbo, temveč počistimo pred svojim pragom in se pričnemo spreminjati. Spreminjati v prvi vrsti samega sebe, da bomo na pravi poti in postali blagoslov in vzor naši družbi. In če se v tem kratkem času ne združimo sami s seboj, s svojo notranjostjo in s svojo dušo, je to znak za alarm, da je nekaj v našem življenju nujno potrebno spremeniti.

Majhen, a pomemben »trik« pri dojemanju svojih vrednosti in značajskih lastnosti, ko smo popolnoma prisotni in se jih zavedamo z vsemi svojimi čutili, ne glede na to, kaj počnemo, je pozitivna naravnanost bistvo dobrih izvidov za vso dobrobit družbe in njenega zbliževanja. Poskušajmo okusiti vsako sekundo ceremonije, vsak svoj delček v njen, da je ljubezen in hvaležnost bistvo sreče in zavedanja.

Iz plesnih trenutkov bomo uvideli in se zazrli v samega sebe in počasi začeli dojemati, da se ustavimo in se zamislimo, katere značajske vrednoti so v nas in kako se ob njih počutimo.

Ne iščite zadovoljstva v družbi in okolici, ampak ji dovolite, da ona poišče vas. In zavedajmo se, da sami pišemo zgodbo svojega življenja in ne dovolimo si, da smo ujetniki družbe temveč, da je naša pozitivna naravnanost, misel in pozitivna čustva v naš samih. In ni pomembno, da se napravljamo, temveč počnemo stvari, ki so v naših srcih, ker bomo le tako lahko čutili, se zbliževali in prekletsvo bo izginilo.