Območna revija otroških plesne skupin v Lutkovnem gledalšiču prestavljena

Društvo baletna pravljica se je z otroci na plesnih delavnicah od meseca januarja 2020 aktivno pripravljalo na območno tekmovanje, plesne revije, ki ga vsako leto organizira Javni sklad za kulturo RS v Lutkovnem gledališču Maribor. Letošnja tema raziskovanja ter izražanja v plesu so bila v Baletni pravljici čustva.

S skupino otrok Mini pripravnic ter Pripravnic I, starih od 5 do 6 let, smo pripravili plesno točko z naslovom: Napetost. S skupino Pripravnic II in III smo pripravlili plesno točko z naslovom: Neznano pod globina.

S točko Napetost smo želeli pokazati, da ljudje živimo v stalni napetosti. Otroci so ob napetih situacijah bolj razdražljivi, odrasli moralno utrujeni. Še posebej, ko gre za avtoritete, ki imajo nad nami oblast. Vendar pa je napetost obvladljiva in včasih tudi dobrodošla. Pomaga nam, da aktiviramo naše potenciale in ustrezno reagiramo. Ključno je, da  pripravljamo otroke na napete situacije že od rojstva. Tako se bodo naučili prepoznavanja in obvladovanja stresa s čim več optimizma in ustvarjalnosti, sprejamanja samega sebe, umirjenega dihanja in telesne sprostitve ter tako našli čim majn stresno pot skozi življenje.

S točko Neznano pod globino pa smo želeli plesno povdariti, da življenje beži mimo nas neverjetno hitro. Osredotočeni na cilj se trudimo priti od ene do druge točke. Vsak malo drugače, a vendar vsi z istim namenom. Priti na cilj. Odrasti, napredovati, nekaj doseči v življenju. V gnanju za ambiciozne cilje pa pogosto pozabimo na to, kaj pričakovanja družbe pomenijo za odraščajočega. Otrokom se svet nepričakovano zavrti, pretrese in se obrne na glavo. Naenkrat je poln čustev, ki pridejo včasih nepričakovano, trajajo in minejo. Veselje se spremeni v jezo, tej sledi zaljubljenost, žalost in potem zopet veselje. Vrtiljak čustev v puberteti mladostnike spozna z do takrat  neznanim, a jim pomaga najti pot v obdobje odraslosti, kjer se zavedo sebe, svoje okolice in najdejo moč za pot skozi življenje.

Z različnimi plesnimi delavnicami smo otroke globje seznanili s čustveno vsebino. Zanimalo nas je, kako se otroci soočajo z različnimi čustvenimi izrazi in jih udejanjajo v gibu. Spoznali smo, da se čustev naučimo predvsem od staršev in družbe, ko reagirajo na razne življenjske spremembe. Že takoj po rojstvu se začne ta proces. Otrok se uči od staršev na kakšen čustven način se mora odzvati kadar je ogrožen in kadar se čuti varnega. Čustvo se sproži, ko je za nas prišlo do spremembe, dobre ali slabe. Če se počutimo varnega se sproščajo pozitivna čustva, če pa se počutimo ogroženega pa negativna. Čustveni izrazi so bila letošnja tema plesa. Otroci so doživljaji čustvene zgodbe skozi različne percepcije.

Celotne priprave za plesne revije bodo potekale naprej, ko se bo epidemološko stanje širjenja virusa normaliziralo.